Tänään matkalla kotiin poikkesimme Hämeen Linnassa Tuomaan Markkinoilla ja sieltä sain kuin sainkin Reskan joulutorilla kaipaamaani hehkuviiniä. Hehkuviiniä nautin ensimmäistä kertaa Tallinnassa vanhan linnoituksen tunnelmallisessa tornissa joulun alla opiskeluajan matkalla. Sittemmin sitä on tullut siemailtua joskus saksalaisilla joulutoreilla. Ehkäpä jatkossa Tawastia Bank voisi ottaa hehkuviinin talvella terassitarjoiluun joulutorin ajaksi. Tampereen ja Lahden joulutoreilla hehkuviiniä jo saa. Tampereella ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Sisareni kyseli miten hehkuviini eroaa glögistä ja sitä piti sitten selvittää tarkemminkin. Hehkuviini on kuumennettua maustettua viiniä, glögiä täyteläisempää ja ei niin makeaa. Nettiä tutkiessani löysin hyvän kuvauksen eri maiden kuumennetuista viineistä Wikipedia sivuilta ~ mulled wine. Pohjoismaisiin glögiresepteihin kuuluu marjamehua, viiniä, mausteita ja terästeeksi kirkasta.  Hyviä glögijuoman valmistelun ohjeita löytyi Viiden Tähden artikkelista.

Glögiä tarjoillaan laseista, kun taas perinteinen hehkuviinin tarjoiluastia on muki. Perinteisesti glögin lisänä tarjoillaan rusinoita ja manteleita, hehkuviini usein nautitaan sinällään. Vaihteluksi lisukkeina voi laittaa tarjolle pieniä omenakuutioita tai mustikoita. Koristeina voi käyttää pieniä piparkakkuja lasin reunalla, tähtianista tai sitruksen paloja. Tarjoilun voi viimeistellä glögilusikoilla.

Tätä kirjoittaessa piti pitää mustikkaglögin valmistamisen mittainen pieni tauko, kun kaupan mustikkaglögiä tuunattiin itsetehdyllä Takajärven mustikkaliköörillä. Huomenna olisi tarkoitus suunnata kohti Peltosirkun tilaa mansikkaglögiä hakemaan.

Mainokset