Kuva Vanajanlinna

Vanajanlinna juhli jo 14. kertaa Suomen itsenäisyyttä maanantaina 5.12. tuhannen vieraansa kanssa. Illan tunnelmaa pääsin aistimaan jo ensimmäisessä jonossa omistajien kättelyä odottaessa, kun uteliaana tutkiskelin vieraita ja moikkailin tuttuja.

Julkkisbongarille ilta oli raskas, sillä tunnistaminen oli työlästä. Tottahan käytävillä tuli vastaa jokunen urheilija, valmentaja, tv-tähti, ex-kansanedustaja ja nykyinenkin. Pääosin julkkisbongarin oli tyytyminen paikallisiin suuruuksiin. Tanssilattialla ja sen vierustoilla tunnisti kaupungin johtoa, poliitikkoja, yrittäjiä, toimittajia ja muita pikkukaupungin silmäätekeviä.

Tyylimokia sen sijaan vilahteli tiuhempaan. Yksi mies oli varautunut vauhdikkaaseen iltaan valitsemalla kengikseen lenkkarit. Toinen taas valinnut asukseen illalliskäyttöön tarkoitetun smokin ja kiinnittänyt siihen kunniamerkkejä, mitä etiketti ei salli. Myös busineskäytön liituraita tai harmaa puku loukkaa kutsujien tumman puvun toivetta. Muutama nainen juhlisti itsenäisyyspäivää lyhyessä mekossa tai oli jättänyt iltapuvun kanssa hiukset hulmuamaan. Kaikista yllättynein olin siitä leidistä, joka oli sutaissut jalkaansa legginsit. Parhaiten juhlaan oli varustautunut tv:stä tuttu kiinteistövälittäjä, joka vaihtoi pukua kesken iltaa.

Ruoka oli oikein hyvää, tulihan se oman Top Chefin keittiöstä. Vasen käsi lautasen painosta täristen napsin herkullisten cocktailpalojen lisäksi sushia. Kaipaamaan jäin edellisvuosien puolenyön pikkumakkaroita, jotka antoivat energiaa vielä pikkutunneille.

Hyvien juhlien merkki on maistuvan ruuan ja kiinnostavien ihmisten lisäksi livemusiikki. Saleissa pääsi pyörähtämään muun muassa Petri Lämsän tahdittamana tangoa vähän vauhdikkaammin ja laulamaan Käsityöläisten Mika kanssa junan viimeisestä lähdöstä. Tanssilattian ahtautta jokunen joutui pakenemaan pöydille. Mika pääsikin tänä vuonna esiintymään lavalle, joten hän ei tarvinnut enää kaljakoria esiintymisalustakseen.

Tänä vuonna mieleenpainuvimman elämyksen taisi tarjota luontoherra, joka antoi ensilumen sataa juhlan aikana ja toi yllärin kaikille vain pikkukengin juhlaan lähteneille.

Mainokset